oogenesis MCQs with answers for neet -CBSE-JAC exams

oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

■lesson-3 human reproduction and oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

■subtopics:- gametogenesis and oogenesis and their process and Spermatogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

■introduction :- oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams,students might be busy in your preparation for coming CBSE ,12th board Jharkhand academic Council exams and other state board exam biologysir.com will provide many type of education material like fill in the blanks, true or false matching type questions ,multiple choice questions, very short questions answers type, short questions answer type and long questions type of 12th class Biology from each topic that help you in your preparation and oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

*In this post :- we provide you oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams and MCQs test sample with answer from the lesson 3 human reproduction .biologysir.com

■ oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

Important MCQ in biology oogenesis

1) primary sex organs of female is which of following

A) oviduct
B) ovary
C) testes
D) ovule

Ans. B

2) position of ovary in human female body is

A) intra abdominal
B) abdominal
C) both
D) none

Ans. B

3) what is shape of ovary

A) bean shaped
B) apple shaped
C) almond shaped
D) none

Ans. C

4) ovary is suspended from dorsal abdominal wall by which mesentery

A) mesovarium
B) ovarian ligament
C) tunica albuginea
D) none

Ans. A

5) each ovary is attached to uterus by following

A) mesovarium
B) ovarian ligament
C) tunica albuginea
D) none

Ans. B

6) ovary is internally lined by which epithelium

A) germinal epithelium
B) stratified epithelium
C) both
D) none

Ans. A

7) outer part of stroma of ovary is known as

A) medulla
B) cortex
C) tunica albuginea
D) none

Ans. B

■ oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

■ oogenesis MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

8) inner part of stroma of ovary is known as

A) medulla
B) cortex
C) tunica albuginea
D) none

Ans. A

9) cortex of ovary is made of which connective tissue

A) areolar connective tissue
B) reticular connective tissue
C) cuboidal connective tissue
D) none

Ans. B

10) medulla of ovary is made of which connective tissue

A) areolar connective tissue
B) reticular connective tissue
C) cuboidal connective tissue
D) none

Ans. A

11) ovarian follicles present in which region of ovary

A) medullary region
B) cortex region
C) outer region
D) none

Ans. B

◆you should also visits our website https://biologysir.com and other website for civil engineer calculation at civilsir.com

follow on YouTube

12) primary ovarian follicles transforms into mature Graafian follicle by stimulation of which hormone

A) LH
B) estrogen
C) FSH
D) progesterone

Ans. C

13) secondary oocytes present in which small cavity

A) antrum
B) theca externa
C) theca interna
D) none

Ans. A

14) outermost layer of antrum is

A) antrum
B) theca externa
C) theca interna
D) none

Ans. B

15) innermost layer of antrum is

A) antrum
B) theca externa
C) theca interna
D) none

Ans. C

16) antrum is filled with which viscous fluid

A) cerebrospinal fluid
B) hyluronidase
C) liquor folliculi
D) none

Ans. C

17) the process of formation of haploid female gametes is known as which of following

A) gametogenesis
B) spermatogenesis
C) oogenesis
D) none

Ans. C

18) diploid egg mother cells is

A) ova
B) oogonia
C) sperm
D) spermatogonia

Ans. B

19) number of primary follicles during the time of birth is

A) 2 million primary follicles
B) 3 million primary follicles
C) 4 million primary follicles
D) 5 million primary follicles

Ans. A

20) which one is discontinuous process

A) gametogenesis
B) spermatogenesis
C) oogenesis
D) none

Ans. C

21) Rapid mitotic divisions found in which phase of oogenesis

A) multiplicative phase
B) growth phase
C) maturation phase
D) none

Ans. A

22) which phase of oogenesis is of very long duration

A) multiplicative phase
B) growth phase
C) maturation phase
D) none

Ans. B

■ you should also visit

1)matching type question sample -1

2) biology class 11th and 12th all full forms

23) vitellogenesis is

A) formation and accumulation of yolk
B) formation of carbohydrate
C) formation of proteins
D) formation and accumulation of fats

Ans. A

24) maturation phase is characterized by which of following

A) mitosis
B) meiosis
C) both A and B
D) none

Ans. B

25) primary oocytes undergoes meiosis-1 to form

A) secondary oocytes
B) ovum
C) primary follicles
D) secondary follicles

Ans. A

26) secondary oocytes undergoes meiosis II to form

A) secondary oocytes
B) ovum
C) primary follicles
D) secondary follicles

Ans. B

27) lampbrush chromosomes helps in the formation of which material

A) carbohydrates
B) proteins
C) yolk
D) fats

Ans. C

28) primary oocytes surrounded by more layers of granulosa to form

A) primary follicles
B) secondary follicles
C) tertiary follicles
D) Graafian follicles

Ans. A

29) how many ovum and polar body are formed by complete of 1 oogenesis

A) 1 ovum and 2 polar bodies
B) 1 ovum and 3 polar bodies
C) 2 ovum and 2 polar bodies
D) 2 ovum and 3 polar bodies

Ans. B

30) primary follicles surrounded by granulosa cells and finally changed to which follicles

A) primary follicles
B) secondary follicles
C) tertiary follicles
D) Graafian follicles

Ans. D

About the author

Balram Saw

My name is Balram Saw and by profession, I am a lecturer. I did my masters in M.sc Zoology. On this blog, I share all the information related to biology.

Leave a Comment