MCQ on taxonomic AIDS – Neet biology class 11th

MCQ on taxonomic AIDS Neet biology class 11th, MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 “The Living World” with Answer, Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World with Answers .

MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided “The Living World” Class 11 Biology MCQs Questions on taxonomic aids with Answers to help students understand the concept very well. It is useful for NEET /CSIR/UGC NET/CBSE /ICSE EXAM/AFMC EXAM / STATE LEVEL MEDICAL EXAM.

What is taxonomy AIDS MCQ

What are taxonomical aids?, taxonomical aids help you to identify and classify organisms into their respective taxa Herbarium sheets, zoological parks, botanical gardens, museums and keys constitute taxonomical aids.

The living world around us, consisting of billions of microorganisms, plants, and animal species, is extremely diverse. Hence, in our quest to learn about them, it is of utmost significance that these species are sorted into groups, based on similar features to make our work a little easier. Taxonomy can be defined as a scientific process to classify and arrange living organisms into groups based on their shared characteristics. The groups into which organisms are sorted are termed as taxa and they are designated a taxonomic rank to denote a hierarchy in the taxonomical classification.

The Swedish botanist Carl Linnaeus is considered as the founder of the modern taxonomy, a system termed as Linnaean taxonomy and includes ranks of kingdom, phylum, class, order, family, genus, and species in descending order.

The modern system of taxonomy and the process of sorting organisms into the same taxonomical units has greatly advanced studies of phylogenetics and systematics and even established evolutionary relationships between individual organisms or species, both living and extinct. Collections of samples from organisms or the whole organism can be preserved under appropriate conditions to help in extensive research on the living world by identification of taxonomic ranks, is called taxonomical aids. Common taxonomical aids include a herbarium, botanical gardens, zoological parks, museums, keys etc.

MCQ ON TAXONOMIC AIDS

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Living World” class 11 biology for neet exams 2021 on topic- MCQ on taxonomic Aids.

1. What are taxonomical aids?

a) Taxonomical aids refer to first aid kids used to treat animals
b) Taxonomical aids are those that help you to identify and classify organisms into their respective taxa
c) Taxonomical aids are students who study taxonomy
d) Taxonomical aids are those which help you to study the anatomy of an organism

Answer: b
Explanation: Taxonomical aids help you to identify and classify organisms into their respective taxa Herbarium sheets, zoological parks, botanical gardens, museums and keys constitute taxonomical aids.

2. SV Zoological Park is located in _________
a) Tirupati
b) Pune
c) Visakhapatnam
d) Chennai

Answer: a
Explanation: SV Zoological Park is located in Tirupati and it’s one of the Asia’s largest zoological park Indira Gandhi Zoological park is located in Visakhapatnam. Anna zoological park is located in Chennai. Rajiv Gandhi Zoological Park is located in Pune.

3. Herbarium is a _______
a) store house of all animal specimens
b) place where fresh plants are kept to attract visitors
c) sheets in which different dried plant specimens pressed against the papers are stored for taxonomical study
d) a devotional place where people offer their prayers for the sacred trees

Answer: c
Explanation: Herbarium sheets are used to preserve dried plant specimens that are pressed against the sheets and are helpful in taxonomical study. Also these are one of the most familiar taxonomical aids used by taxonomists.

4. Pick the odd one out.
a) Herbarium
b) Botanical Garden
c) Zoological Park
d) Fauna

Answer: c
Explanation: Zoological parks are taxonomical aids to study and categorize animals. Herbarium, Botanical Garden and Flora are taxonomical aids to study plant kingdom.

5. Lal Bagh botanical garden is located in _________
a) Hyderabad
b) Delhi
c) Bangalore
d) kolkatta

Answer: c
Explanation: Lal Bagh botanical garden is located in Bangalore. It is one of the oldest botanical garden in the world. Few other famous botanical gardens in the world are at Kew (England), Indian Botanical Garden, Howrah and National Botanical Research Institute, Lucknow.

6. Museums preserve larger animals and birds ________
a) as skeletons
b) in giant boxes
c) by compressing and stuffing them into boxes
d) by creating an environment that resembles their habitat so that they can survive for a long period

Answer: c
Explanation: Larger animals and birds are preserved in museums by compressing them into boxes. In zoological parks, animals are provided with an environment that is similar to their habitat so that they can survive for a long period.

7. The pair of options used in keys to determine the taxonomy of an organism is called ________
a) Doublet
b) Couplet
c) Manuals
d) prescription

Answer: b
Explanation: Taxonomists use keys which provide you with a pair of contrasting options called couplet that finally terminates at the correct taxon of the organism.

8. Information on any of the taxon are provided by _________
a) Monographs
b) Manuals
c) Herbarium sheets
d) Catalogues

Answer: a
Explanation: Monographs provides is with information on any of the taxon. Manuals help us by providing information on species that are found in an area. Herbarium sheets contain dried plant specimens and information about that plant. Catalogue contains list of species and brief information on each of them.

9. CBD stands for ________
a) Conservation of Bio-diversity
b) Convention on Biological Diversity
c) Conference on Bio-diversity
d) Colloquium on Bio-diversity

Answer: b
Explanation: Convention on Biological Diversity is a treaty signed in United Nations with a motto to conserve bio-diversity and promote sustainable development.

ALSO READ:-

YOU CAN WATCH BIOLOGY SIR Youtube channel

MCQ ON Taxonomic AIDS

MCQ ON classifications

● MCQ ON MONERA

About the author

Balram Saw

My name is Balram Saw and by profession, I am a lecturer. I did my masters in M.sc Zoology. On this blog, I share all the information related to biology.

Leave a Comment