MCQ on MONERA – Neet biology class 11th

MCQ on MONERA Neet biology class 11th 2022, MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 “Biological classification” with Ans, Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 2 “Biological classification” MCQ on monera with Answers.

MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Biological classification Class 11 Biology MCQs Questions on classification with Answers to help students understand the concept very well. MCQ on monera is useful for NEET / CSIR/ UGC NET/CBSE / ICSE EXAM/AFMC EXAM /STATE LEVEL MEDICAL EXAM 2022.

The Kingdom Monera consists of all prokaryotes, that is, unicellular organisms that lack nuclear membranes. This taxonomic kingdom consists of two phylogenetically distinct groups: eubacteria and archaebacteria.

Eubacteria and archaebacteria are as genetically different from each other as they are from the eukaryotes (organisms with nuclear membranes: protists, plants, animals (invertebrate and vertebrates) and fungi). Morphologically, archaebacteria and eubacteria differ in some key aspects. While most members of both groups have cell walls, their cell membranes are chemically different, as are their overall chemical makeups.

Though there is no hard and fast distinction between the roles filled by the two types of bacteria, most archaebacteria live in extremely hostile environments, such as extremely saline waters or hot sulfur springs. Some eubacteria also live in these harsh environments, but others inhabit locations ranging from surface soils to the intestinal tracks of termites.

MCQ on MONERA

Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biological classification” class 11 biology for neet exams 2022 on topic- MCQ on monera. MCQ on MONERA FOR CSIR /NEET /GATE /AFMC/ AIIMS / 11TH CLASS/ 12TH CLASS/STATE LEVEL MEDICAL EXAM.

1. Which of the following are likely to be present in deep seawater?

(a Archaebacteria
(b) Blue-green algae
(c) Saprophytic fungi
(d) Eubacteria

Ans. (a) Archaebacteria

Explanations:- Archaebacteria can survive in harsh conditions due to the presence of a branched lipid chain in the cell membrane that reduces the fluidity of the cell membrane. It includes halophiles which are exclusively found in saline habitats.

2. Which one of the following is true for fungi?

(a) They are heterorophs
(b) They lack a rigid cell wall
(c) They are phagotrophic
(d) They lack a nuclear membrane

Ans. (a) They are heterotrophs

Explanation:- Fungi lack chlorophyll, hence, they do not prepare their food by photosynthesis. They can grow where organic material is available. So, they are heterotrophs that acquire their nutrient by absorption and store in the form of glycogen.

3. Specialized cells for fixing atmospheric nitrogen in Nostoc are

(a) Akinetes
(b) Rhizobium
(c) Hormogonia
(d) Heterocysts

Ans (b) Heterocysts

Explanation:- Heterocysts are large-sized, thick-walled specialized cells that occur in a terminal, intercalary or lateral position in filamentous cyanobacteria, example, Nostoc. They have enzyme nitrogenase and are specialized to perform biological nitrogen fixation.

4. Satellite RNAs are present in some

(a) Viroids
(b) Plant viruses
(c) Prions
(d) Bacteriophages

Ans. (b) Plant viruses

Explanation:- Plant viruses often contain parasites of their own, referred to as satellites. Satellite RNAs are dependent on their associated (helper) virus for both replication and encapsidation. Example: Tobacco Necrosis Virus (TNV). Viroids are infectious agents smaller than viruses. Bacteriophages are viruses that infect bacteria. A prion is an infectious agent that is composed primarily of protein.

5. Five kingdom system of classification suggested by R.H. Whittaker is NOT based on:

(a) Presence or absence of a well-defined nucleus
(b) Mode of nutrition
(c) Mode of reproduction
(d) Complexity of body organization

Ans. (a) Presence or absence of a well-defined nucleus

Explanation:- Five kingdom system of classification was proposed by R.H. Whittaker (1969). The five-kingdom classification is based on the following criteria: The complexity of cell structure – Prokaryotes or Eukaryotes, The complexity of organisms body – Unicellular or Multicellular, Mode of obtaining nutrition – Autotrophic or Heterotrophic, Phylogenetic relationships

6. Which one of the following fungi contains hallucinogens?

(a) Morchella esculenta
(b) Amanita muscaria
(c) Neurospora sp.
(d) Ustilago sp.

Ans. (b) Amanita muscaria

Explanation:- Several mushrooms such as Amanita muscaria, Psilocybe mexicana, and Panaeolus spp. secrete hallucinogenic substances like psilocybin and psilocin. These substances may destroy brain cells and power perception in human beings.

7. Archaebacteria differ from eubacteria in:

(a) Cell shape
(b) Mode of nutrition
(c) Cell membrane
(d) Mode of reproduction

Ans. (a) Cell shape

Explanation:- Archaebacteria differ from other bacteria in having a different cell wall structure. They lack peptidoglycan in the cell wall and possess a monolayer of branched fatty acids attached to glycerol by ether bonds in their cell membranes.

8. Which of the following shows coiled RNA strand and capsomeres?

(a) Poliovirus
(b) Tobacco mosaic virus
(c) Retrovirusvirus
(d) measles

Ans. (b) Tobacco mosaic virus

Explanation:- TMV (Tobacco Mosaic Virus) is a rod-shaped virus. The rod has a core that contains helically coiled single-stranded RNA. There is a protective covering of protein called capsid around the infective part. The capsid consists of small subunits called capsomeres and has antigenic property.

9. Viruses have:

(a) DNA enclosed in a protein coat
(b) Prokaryotic nucleus
(c) Single chromosome
(d) Both DNA and RNA

Ans. (a) DNA enclosed in a protein coat

Explanation:- All viruses are nucleoproteins (Nucleic acid + Protein) in the structure. In a virus, either DNA or RNA is the genetic material. Both are never present in a virus. A virus envelope is known as a capsid. The capsid is composed of protein subunits called capsomere.

10. The motile bacteria can move by:

(a) Fimbriae
(b) pilli
(c) Cilia
(d)Flagella

Ans. (d) Flagella

Explanation:- Motile bacteria have thin filamentous extensions on their cell wall called flagella.

11. Which one of the following matches is correct?

(a) Alternaria Sexual reproduction absent Deuteromycetes
(b) Mucor Reproduction by Conjugation Ascomycetes
(c) Agaricus Parasitic fungus Basidiomycetes
(d) Phytophthora Aseptate mycelium Basidiomycetes

Ans. (a) Alternaria Sexual reproduction absent Deuteromycetes

Explanation:- Alternaria belongs to deuteromycetes, which are also known as imperfect fungi, since they reproduce through asexual reproduction or vegetative reproduction. It lack reproduce by sexual reproduction.

12. True nucleus is absent in:

(a) Anabaena
(b) Vaucheria
(c) Volvox
(d) spirogoyra

Ans. (a) Anabaena

Explanation:- Anabaena is cyanobacteria that lack a true nucleus because of the absence of a nuclear membrane.

13. Which of the following structures is not found in a prokaryotic cell?

(a) Ribosome
(b) Mesosome
(c) Plasma membrane
(d) Nuclear envelope

Ans. (d) Nuclear envelope

Explanation:- A nuclear envelope is not found in a prokaryotic cell.

14. The imperfect fungi which are decomposers of litter and help in mineral cycling belong to:

(a) Basidiomycetes
(b) Phycomycetes
(c) Ascomycetes
(d) Deuteromycetes

Ans. (d) Deuteromycetes

15. The structures that help some bacteria to attach to rocks and /or host tissues are:

(a) Rhizoids
(b) Mesosomes
(c) Holdfast
(d) Fimbriae

Ans. (d) Fimbriae

Explanation:- Fimbriae assist some bacteria in attaching to rocks or host body for obtaining establishment and nutrition.

ALSO READ:-

MCQ ON Taxonomic AIDS

MCQ ON classifications

● MCQ ON MONERA

YOU CAN WATCH BIOLOGY SIR Youtube channel

16. Pick the wrong statement

(a) Protista have photosynthetic and heterotrophic modes of nutrition
(b) Some fungi are edible
(c) Nuclear membrane is present Monera
(d) Cell wall is absent in Animalia

Ans. (c) Nuclear membrane is present Monera

Explanation:- The kingdom Monera possesses unicellular organisms (example – bacteria) having no nuclear membrane.

About the author

Balram Saw

My name is Balram Saw and by profession, I am a lecturer. I did my masters in M.sc Zoology. On this blog, I share all the information related to biology.

Leave a Comment