Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

◆ multiple choice questions

◆ introduction :– in this topic we will learn about ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams chapter wise for class 12th

Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

◆ unit V Ecology have lesson

1) organisms and populations

2) ecosystem

3) biodiversity and conservation

4) environmental issues

■ multiple choice questions

1) Equation dN/dt = rN application to Logistic population growth is –

A) exponential
B) logistic
C) both a and b
D) none

Ans. B

2) the Logistic population growth is expressed by the equation is-

A) dt/dN = Nr ( K-N )/K
B) dN/dt = rN ( K-N )/K
C) dN/dt = rN
D) dN/dt = rN ( N-K)/N

Ans. C

3) The animal which feeds on dead animals is known as which of following

A) predator
B) Scavanger
C) Cannibal
D) parasite

Ans. B

4) Lichens are close association of which one of following species

A) fungi and bacteria
B) fungus and virus
C) fungi and algae
D) algae and bacteria

Ans. C

5) the term ecology is coined by which one of the following

A) Odum
B) E. Munch
C) Tansley
D) E. Haeckel

Ans. D

6) geometric representation of age structure is characteristics of which one following

A) population
B) landscape
C) ecosystem
D) biotic community

Ans. A

7) the sum total of the population of same kinds of organism constituted which one of following

A) community
B) genus
C) colony
D) species

Ans. B

8) which one is best example of Symbiosis

A) Lichen
B) Anabaena and azolla
C) mycorrhiza
D) all of these

Ans. D

9) keystone species deserve protection because these-

A) play an important role in supporting other species
B) had become a rare due to overexploitation
C) are capable of surviving in harse environmental condition
D) indicate presence of certain minerals in the soil

Ans. A

Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

10) the population of all species that occupy Habitat constitute which one of the following

A) population
B) community
C) biosphere
D) ecosystem

Ans. B

11) about 70% of total Global carbon is found from

A) oceans
B) forests
C) grassland
D) agro ecosystem

Ans. A

12) maximum productivity is found in which one of the following

A) oceans
B) forests
C) grassland
D) agro ecosystem

Ans. A

13) Pond is which one of the following

A) biome
B) natural ecosystem
C) artificial ecosystem
D) community of plants and animals only

Ans. B

14) which one is main source of energy in ecosystem

A) fermentation of sugar
B) photosynthesis by plants
C) decomposition of plants and animal by bacteria
D) sunlight

Ans. D

15) the pyramid of energy is which one of following

A) always inverted
B) always upright
C) sometime inverted and sometime upright
D) spindle shape

Ans. B

Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

16) the largest reservoir of sulphur is which one of the following

A) atmosphere
B) Rocks
C) ocean
D) Lake

Ans. B

17) the term Ecosystem was coined by

A) Odum
B) E. Munch
C) Tansley
D) E. Haeckel

Ans. C

18) the flow of energy in an ecosystem is which one of following

A) unidirectional
B) bidirectional
C) multidirectional
D) no direction

Ans. A

19) what represent Niche of species

A) place of Living
B) specific functions
C) Habitat and specific functions
D) none

Ans. C

20) which of the following is a free living nitrogen fixing bacteria present in soil

A) azotobactor
B) nitrosomonas
C) Rhizobium
D) Pseudomonas

Ans. A

Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

21) the amount of energy transferred from one trophic Level to next trophic level is

A) 1.5%
B) 10%
C) 20%
D) 15 %

Ans. B

22) main cause of extinction of species from tropical area is which one of the following

A) pollution
B) soil erosion
C) deforestation
D) forest fire

Ans. C

23) who one is secondary consumer in a food chain

A) herbivorous
B) carnivorous
C) omnivores
D) producer

Ans. B

◆you should also visits our website https://biologysir.com and other website for civil engineer calculation at civilsir.com

follow on YouTube

24) who one is primary consumer in a food chain

A) herbivorous
B) carnivorous
C) omnivores
D) producer

Ans. A

25) grazing food chain cannot begin in the absence of –

A) primary consumer
B) secondary consumer
C) decomposer
D) producer

Ans. D

26) which of the following represent most stable ecosystem

A) mountains
B) forest
C) ocean
D) forest

Ans. C

27) 10% law of energy transfer in a food chain is given by which one of following scientist

A) Haeckel
B) Schimper
C) Elton
D) Lindemann

Ans. D

28) MABP stands for which one of the following

A) man and Biology program
B) man and biosphere programme
C) mammals and biosphere programme
D) mammals and Biology program

Ans. B

29) IUCN stand for which one of the following

A) Indian Union for conservation of nature
B) International Union for conservation of nature and natural resources
C) Indian Union for chemical nomenclature
D) International Union for conservation of nutrients

Ans. B

30) which of the following is not an air pollutant

A) SO2
B) CO2
C) CFC
D) Aerosol

Ans. D

Ecology important mcq questions and answers for JAC,CBSE and neet exams

31) biodiversity of a geographical region represent which one of the following

A) endangered species found in region
B) the diversity in the organisms living in the region
C) Genetic diversity in the dominant species of the region
D) species endemic to the region

Ans. B

32) which is known as Lungs of the planet

A) silent valley
B) western ghat
C) Amazon rain forest
D) Eastern ghat

Ans. C

33) which of the following natural resources is in an non Renewable Sources

A) wildlife
B) water
C) forest
D) coal

Ans. D

34) which one of the following is Greenhouse gas

A) CH4
B) H2
C) O2
D) NH3

Ans. A

35) which algae is used in single cell protein

A) diatom
B) gelidium
C) nostoc
D) spirulina

Ans. D

36) Kaziranga National Park is famous for which animal

A) tiger
B) Rhinoceros
C) elephant
D) musk deer

Ans. B

37) threatened plants and animals are conserved at special place than their habitat which is known as –

A) in-situ conservation
B) ex-situ conservation
C) cryopreservation
D) none

Ans. B

38) betla National Park is situated in which district of Jharkhand

A) Latehar
B) palamu
C) Gumla
D) Lohardaga

Ans. A

39) Chipko movement is concerned with which one of the following

A) forest conservation
B) plant breeding
C) conservation of natural resources
D) Project Tiger

Ans. A

40) photochemical smog formed in metro politan cities mainly composed of –

A) smoke, peroxyacetyl nitrate and SO2
B) hydrocarbon Ozone and SO2
C) hydrocarbon SO2 and CO2
D) Ozone peroxyacetyl nitrate and and NO2

Ans. A

41) the world environmental day is celebrated on

A) 6th june
B) 5th june
C) 6th august
D) 5th may

Ans. B

42) which one of the following is biogas

A) CO2
B) CH4
C) N2
D) N2O

Ans. B

43) which one is secondary pollutant

A) PAN
B) SO2
C) CO
D) aerosol

Ans. A

44) lichens are described as indicators of which one of the following

A) air pollution
B) water pollution
C) soil pollution
D) agriculture productivity

Ans. A

45) acid rain is caused by which one of following

A) NO2
B) SO2
C) both a and b
D) none

Ans. C

46) which is the most populated river of Jharkhand

A) Damodar
B) Swarna Rekha
C) Koyal
D) karo

Ans. A

47) fluoride pollution mainly affects which organs

A) brain
B) teeth
C) heart
D) kidney

Ans. A

About the author

Balram Saw

My name is Balram Saw and by profession, I am a lecturer. I did my masters in M.sc Zoology. On this blog, I share all the information related to biology.

3 Comments

  • Long time supporter, and thought I’d drop a comment.

    Your wordpress site is very sleek – hope you don’t mind me asking what
    theme you’re using? (and don’t mind if I steal it?
    :P)

    I just launched my site –also built in wordpress like yours– but the theme slows (!) the
    site down quite a bit.

    In case you have a minute, you can find it by searching
    for “royal cbd” on Google (would appreciate any feedback) – it’s still in the works.

    Keep up the good work– and hope you all take care of yourself during the coronavirus scare!

  • I don’t typically comment on posts, but as a long time reader I
    thought I’d drop in and wish you all the best during these troubling times.

    From all of us at Royal CBD, I hope you stay well with the COVID19
    pandemic progressing at an alarming rate.

    Justin Hamilton
    Royal CBD

Leave a Comment