adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams and lesson- endocrine glands and their function adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

■subtopics:- adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams,students might be busy in your preparation for coming CBSE ,12th board Jharkhand academic Council exams

and other state board exam biologysir.com will provide many type of education material like fill in the blanks, true or false matching type questions ,multiple choice questions, very short questions answers type, short questions answer type and long questions type of 12th class Biology from each topic that help you in your preparation and adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

*In this post :- we provide you adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams and MCQs test sample with answer from the endocrine glands and endocrine system biologysir.com

MCQ from adrenal glands

1) adrenal glands is originated from which part of embryo

A) mesoderm and ectoderm
B) endoderm and mesoderm
C) endoderm
D) ectoderm

Ans. A

2) which glands have dual origin in nature

A) thyroid glands
B) parathyroid glands
C) thymus gland
D) adrenal glands

Ans. D

3) adrenal glands are which of the following characteristic

A) unpaired
B) paired
C) 2 paired
D) none

Ans. B

4) the location of adrenal glands are

A) in brain
B) in neck
C) in gonads
D) top of kidneys

Ans. D

◆you should also visits our website https://biologysir.com and other website for civil engineer calculation at https://www.civilsir.com

follow on YouTube

◆name of fathers  in field of Biology

all full forms of 11th and 12th Biology

5) adrenal gland is which colour

A) redish colour
B) black in colour
C) yellowish in colour
D) none

Ans. C

6) adrenal cortex is originated from

A) ectoderm
B) mesoderm
C) endoderm
D) meso-ectoderm

Ans. B

7) external parts of adrenal gland is

A) adrenal cortex
B) adrenal medulla
C) adrenal sheath
D) isthemus

Ans. A

8) inner parts of adrenal gland is

A) adrenal cortex
B) adrenal medulla
C) adrenal sheath
D) isthemus

Ans. B

9) mineralocorticoids hormones is release from which parts of adrenal cortex

A) outer region of adrenal cortex
B) middle region of adrenal cortex
C) inner of adrenal cortex
D) none

Ans. A

10) what is meant function of mineralocorticoids hormone

A) it controls the Sodium and potassium ratio in the extracellular and intracellular fluids
B) balance the calcium and phosphate ratio in blood
C) balance the Glucose level in blood
D) balance the quantity of iron in hemoglobin

Ans. A

11) mineralocorticoids hormone secretion is stimulated by which of following

A) low concentration of sodium ion and plasma
B) higher concentration of potassium ion in plasma
C) high concentration of sodium ion in plasma
D) both A and B

Ans. D

12) major mineralocorticoid hormone is which of the following

A) adrenaline
B) noradrenaline
C) aldosterone
D) thyroxine

Ans. C

13) which one is known as salt retaining hormone

A) adrenaline
B) noradrenaline
C) aldosterone
D) thyroxine

Ans. C

14) glucocorticoid is secreted from which part of adrenal cortex

A) outer region of adrenal cortex
B) middle region of adrenal cortex
C) inner of adrenal cortex
D) none

Ans. B

15) which hormone regulate the metabolism of Carbohydrates proteins and fats

A) mineralocorticoids
B) glucocorticoids
C) sexcorticoids
D) none

Ans. B

16) which hormones converts fats and protein into carbohydrates during exccessive bleeding

A) adrenaline
B) noradrenaline
C) aldosterone
D) cortisol

Ans. D

17) a group of forming glucocorticoid is known as

A) adrenaline
B) noradrenaline
C) aldosterone
D) cortisol

Ans. D

18) sexcorticoids is secreted from which parts of adrenal cortex

A) outer region of adrenal cortex
B) middle region of adrenal cortex
C) inner of adrenal cortex
D) middle and inner regions of adrenal cortex

Ans. D

19) major function of sexcorticoids is

A) to release small amount of both male and female sex hormone testosterone and oestrogen
B) balance the Sodium and potassium ratio in blood
C) balance the metabolism of carbohydrate fats and proteins
D) balance the calcium and phosphate in blood plasma

Ans. A

20) addison’s disease is caused by

A) deficiency of mineralocorticoids
B) deficiency of glucocorticoid
C) deficiency of sexcorticoids
D) none

Ans. A

21) cushing syndrome is caused due to

A) excess of cortisol hormones
B) decrease in cortisol hormones
C) deficiency of mineralocorticoid
D) none

Ans. A

22) what is main characteristics of cushing syndrome

A) high blood sugar
B) obesity
C) wasting of limb muscles
D) all of these

Ans. D

adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams

23) aldosteronism is caused due to

A) excess of cortisol hormones
B) decrease in cortisol hormones
C) deficiency of mineralocorticoid
D) excess of aldosterone hormone

Ans. D

24) adrenal virilism is caused due to

A) excess of cortisol hormones
B) decrease in cortisol hormones
C) excess of sexcorticoids
D) excess of aldosterone hormone

Ans. C

25) adrenal medulla of adrenal gland is originated from

A) mesoderm and ectoderm
B) endoderm and mesoderm
C) endoderm
D) ectoderm

Ans. D

26) which part of removal of adrenal glands leads to death of any individual

A) adrenal cortex inner part
B) middle part of adrenal cortex
C) outer part of adrenal cortex
D) adrenal medulla of adrenal glands

Ans. D

27) which glands enables the animal to face physical and emotional stress

A) pituitary glands
B) thyroid glands
C) hypothalamus
D) adrenal gland

Ans. D

28) which two hormones are released from adrenal medulla

A) adrenaline and noradrenaline
B) thyroxine and parathormone
C) thyroxine and calcitonin
D) calcitonine and parathormone

Ans. A

29) which glands is known as glands of emergency

A) pituitary glands
B) thyroid glands
C) hypothalamus
D) adrenal gland

Ans. D

30) which hormone leads to fight or flight reaction

A) adrenaline and noradrenaline
B) thyroxine and parathormone
C) thyroxine and calcitonin
D) calcitonine and parathormone

Ans. A

About the author

Balram Saw

My name is Balram Saw and by profession, I am a lecturer. I did my masters in M.sc Zoology. On this blog, I share all the information related to biology.

1 Comment

  • Hi, i foud https://biologysir.com very useful. The adrenal gland MCQs with answers for neet-CBSE-JAC exams page it is
    well written and has helped me a lot. I and my friends Margaret and ShirleenDub used the
    best product to lose weight and to be fit in summer.
    Now we have forgotten the ungainly fat and we are glad of our weight.
    Now I feel beautiful and attractive.I am so happy!!!
    🙂 If you are interested for yourself, enter: https://s96.me/fit .
    Kiss you All!

Leave a Comment